Het recht op een behoorlijke huisvesting: nood aan actie  

Iedereen heeft het recht op een menswaardig leven en dus op behoorlijke huisvesting.  Dit belangrijke recht staat ingeschreven in de Belgische grondwet en de Vlaamse wooncode. In de praktijk is het echter voor vele mensen dode letter. 

Enorme schaarste op de huidige woningmarkt jaagt de huurprijzen van privéwoningen de hoogte in. Er zijn zeer veel kandidaten voor een betaalbare huurwoning en jarenlange wachtlijsten voor wie recht heeft op een sociale woning.

Veel huiseigenaars verhuren niet graag aan kwetsbare personen. Zij zijn bang dat de huur niet tijdig zal worden betaald of het huis zal worden verwaarloosd. Soms zien ze ook op tegen mogelijke taalproblemen en misverstanden die hieruit zouden kunnen voortvloeien.

Veel kwetsbare mensen staan achteraan in de rij en moeten zich daarenboven behelpen met een laag leefloon. Kosten voor huisvesting nemen bij hen al snel meer dan de helft van het inkomen in beslag. Vaak moeten zij zich tevreden stellen met een krotwoning. Dit leidt tot een vicieuze cirkel van armoede en uitsluiting.

In de zoektocht naar duurzame structurele oplossingen voor het huizenhoog probleem van huisvesting, vooral voor mensen met een laag inkomen, heeft Thope zich in de zomer van 2022 aangesloten bij de actie “recht op betaalbaar wonen, geen enkel mens op straat’. 

Op 19 augustus stond Thope aan de Gentse stadshal met focus op 2 belangrijke eisen: kwaliteit van de woning en de huursubsidie of -premie. Aan de stad Gent vroeg Thopej werk te maken van een verplicht kwaliteitsonderzoek voor elke woning die verhuurd wordt. Aan de Vlaamse overheid werd gevraagd dat meer mensen in aanmerking komen voor een huursubsidie of -premie en dat deze financiële ondersteuningen ook automatisch kunnen worden toegekend.

Wij kunnen dit niet aanvaarden. Sommige acties van de overheid in dit verband zijn lovenswaardig, maar het geheel van het beleid schiet zwaar tekort.

Onze vrijwilligerswerking

De volledige werking van Thope is gebaseerd op de inzet van vrijwilligers: we kunnen uiteenlopende talenten goed gebruiken! 

Naast de groep omarmers zijn er vrijwilligers die kleine en grote taken opnemen. Sommige vrijwilligers komen daarbij in nauwer contact met enkele vluchtelingen voor langere tijd, anderen onmoeten hen meer sporadisch of zelfs helemaal niet persoonlijk. De inzet kan ook éénmalig zijn, bijvoorbeeld om een technisch probleem te helpen oplossen. Alle vrijwilligers dragen in belangrijke mate bij aan het project dat heel wat erkende vluchtelingen in het Gentse helpt om een betaalbare en degelijke woning te vinden, en om hier stilaan een nieuwe thuis op te bouwen. 

We organiseren onze werking in werkgroepen die op hun beurt gecoördineerd worden door (een team van) vrijwillige medewerkers. We lijsten hier een aantal taken op: 

  • zoeken naar betaalbare huurwoningen, huurcontracten opmaken en de praktische opvolging (kort op de bal) van de huizen, 
  • de boekhouding opvolgen: huur, huurwaarborgen, verzekeringen, belastingaangifte, … 
  • betalingen doen en innen, … 
  • kleine technische problemen in de huizen aanpakken, 
  • allerlei praktische taken: gordijnen op maat naaien, tweedehandsmeubels zoeken,
  • subsidiemogelijkheden onderzoeken en subsidies aanvragen, 
  • giften verzamelen, benefietacties helpen organiseren, 
  • omarmers zoeken, opvolgen en bijeenkomsten voor hen organiseren, 
  • filmpjes maken, teksten schrijven, communiceren met onze partners en geïnteresseerden, 
  • contacten leggen met het OCMW, met de stad Gent en andere organisaties. Thope probeert in de mate van het mogelijke ook aan te sluiten bij overleg en acties met betrokken actoren en beleid, zoals De Woonzaak, de Gentse acties i.v.m. wonen, Orbit, Gastvrij Netwerk. 

Wat we jammer genoeg niet kunnen opnemen is: stageplaatsen organiseren 

Heb jij interesse voor één of andere taak, neem dan zeker met ons contact op. Stuur dan een mailtje naar samenthope@gmail.com.

Historiek

De vzw Thope werd opgericht eind 2018 en is werkzaam in en rond Gent. In die periode ontstonden in heel wat steden gelijkaardige initiatieven vanuit verschillende humanistische of evangelische inspiratiebronnen: een menswaardig leven komt ieder mens toe.

Het idee voor de oprichting is gegroeid vanuit de `babbelsoep’: een beetje extra warmte gebracht in de Gentse Rabotwijk door de gezamenlijke inzet van heel wat levensbeschouwelijke verenigingen. Het werd opgepikt door Dominicus Gent, een christelijke gemeenschap die op zondag samenkomt in de Blaisantkerk.

Na de eerste voorbereidingen zoals het opstellen van de statuten, het werven van startfondsen, verkennen van het terrein, het leggen van de eerste contacten met noodzakelijke diensten,… begon het eigenlijke werk: kwetsbare bewoners aan een woning helpen en hen ondersteunen.

Thope vandaag

Sinds de start van haar werking tot eind 2022 bezorgde Thope in totaal aan 185 mensen een nieuwe huisvesting. Thope heeft momenteel een 25 woningen in huur en onderverhuur. Voor elke woning wordt vanuit een pluralistische insteek gezocht naar één of twee enthousiaste omarmers.

De aanmeldingen komen hoofdzakelijk van het Stedelijk Opvanginitiatief (SOI) Gent, het Centrum Algemeen Welzijn (CAW) en het OCMW. In het kader van een rechtstreekse samenwerking met het OCMW en Fedasil zijn ook enkele hervestigingen kunnen doorgaan.

Naast deze hoofdopdracht probeert Thope ook te werken in een breder kader.

Er werd een heel netwerk opgebouwd met allerlei andere organisaties die zich inzetten voor de woonproblematiek. Thope probeert aanwezig te zijn op allerlei evenementen en nieuwe initiatieven. De vzw investeert in vormingen, waarbij de kennis van het veld een onmisbare bron van inspriatie is.

Thope wil ook een maatschappelijke rol opnemen en alle betrokken overheden aanzetten tot duurzame structurele oplossingen voor de wooncrisis met vooral aandacht voor de huisvestingsproblemen bij mensen met een laag inkomen. België slaagt er immers niet in om de nodige opvang te creëren en te voldoen aan zijn internationale verplichtingen. Veel mensen in armoede leven op straat zonder een beroep te kunnen doen op hun fundamentele rechten.

De vzw heeft zich aangesloten bij De Woonzaak, een initiatief van diverse organisaties die via een procedure in Straatsburg de overheid ter verantwoording willen roepen en willen overtuigen om de nodige maatregelen te treffen.

Aan de Vlaamse overheid vragen wij dat meer mensen sneller in aanmerking komen voor een huursubsidie of huurpremie. Het is ook belangrijk om deze subsidie automatisch en sneller toe te kennen.

In Gent participeerde Thope mee aan de actie “Recht op betaalbaar wonen, geen enkel mens op straat“, een 30-punten-programma, dat bij de stad en de Vlaamse overheid werd uitgelegd. Het overleg met het stadsbestuur resulteerde in het voornemen om te werken rond 6 prioritaire voorstellen. Eén voorstel betrof de verplichte invoering van het conformitetsattest: onlangs werd beslist om hiermee van start te gaan op 1 oktober 2023..
Een ander voorstel betrof de ondersteuning van alternatieve woonvormen. Thope is ook hier actief: Kavel 15 is een privaat nieuwbouwproject voor sociale verhuur van vier wooneenheden waarvan twee zijn voorzien voor de doelgroep van vzw Apart en de andere twee voor de doelgroep van vzw Thope.

De Gentse wooncoalitie ging ook op bezoek bij minister Diependaele om over zijn woonbeleid te praten dat er maar niet in slaagt meer sociale woningen te creëren.

samenthope@gmail.com

09 222 64 46