Wat is een hervestigingsprogramma?

Hervestiging is een vorm van legale én veilige migratie voor vluchtelingen. Het programma, wereldwijd aangestuurd door het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR), omvat de selectie en de transfer van vluchtelingen vanuit een land waar zij bescherming hebben gezocht naar een derde land, dat aanvaardt om hen op te vangen als vluchteling. 

Sinds 2013 gaat ook België jaarlijks een engagement aan om vluchtelingen die geselecteerd zijn via hervestiging naar ons land over te brengen. Zo hoopt ons land hen, na een periode vol twijfel en onzekerheid, een kans te geven op een nieuwe toekomst in een veilig land. Een overzicht van de voorbije 8 jaren toont het gebrek aan continuïteit aan in de jaarlijkse hervesteringsaantallen. In slechts één jaar (2017) slaagde België erin om meer dan 1000 mensen te hervestigen. In de drie daarop volgende jaren behaalde Belgie de vooropgestelde engagementen niet. In 2021 plande Fedasil ongeveer 1500 personen, eind juni waren er 635 mensen toegekomen. Daarom pleit het middenveld voor voldoende bufferplaatsen in de opvangstructuren. In 2020 startte België in samenwerking met Caritas International een eerste pilootproject rond community sponsorship. 14 personen worden opgevangen en begeleid door een lokale vereniging of groep zonder eerst een tijd in een centrum van Fedasil te verblijven. Voor meer informatie:

www.vluchtelingenwerk.be

Een groep vluchtelingen werd reeds de afgelopen jaren geselecteerd en wacht sindsdien op hun reis naar België. De huidige opvangcrisis in ons land heeft hier alles mee te maken. Het opvangnetwerk van Fedasil kampt met een tekort aan plaatsen, waardoor ook de transfer van vluchtelingen die geselecteerd werden voor hervestiging noodgedwongen wordt uitgesteld. 

Fedasil gaat daarom op zoek naar alternatieven om zo de continuïteit van het hervestigingsprogramma – zowel het luik opvang als begeleiding – veilig te stellen en niet langer afhankelijk te zijn van het klassieke opvangnetwerk + link.

samenthope@gmail.com

09 222 64 46